Akademi Bekerja Di Rumah

Followers

Showing posts with label Smocking. Show all posts
Showing posts with label Smocking. Show all posts

29 Aug 2013

PRE-ORDER ‘PERFECT PARTY DRESS’

Assalammualaikum dan salam sejahtera.

Maaf lama tak update blog, kalau nakkan berita terkini boleh ke fanpage kami. Klik pada link di sebelah kanan sana ye.
pre-order perfect party dress
Total ada 11 pattern baju dalam buku ni untuk kanak-kanak berusia 2-10 tahun. disertakan lengkap dengan arahan langkah demi langkah bergambar. Tutorial jahitan smocking juga disertakan dengan rujukan bergambar. Pola saiz sebenar juga disertakan sekali.

Sheila sangat syorkan buku ini dimiliki oleh anda yang baru berjinak-jinak dalam dunia jahitan smocking.
Buat masa ni Sheila ambil pre-order dulu. Difahamkan bahawa Country Bumpkin sedang membuat cetakan kedua berikutan cetakan pertama yang begitu laris sekali.
Kalau nak order hantarkan email kepada admin@nice2craft.com atau pm di fanpage www.facebook.com/nice2craft

Sekian, hingga jumpa lagi.
ceria-ceria selalu.

22 Nov 2011

Smocking | Work In Progress

Assalammualaikum & salam sejahtera….

Diam tak diam dah sebulan Sheila tak postkan apa-apa cerita di sini. Maaf… banyak sangat perkara yang perlu difikirkan. Tambahan sekarang ni dah masuk trimester ketiga… pergerakan amat perlahan dan terbatas sekali. Semakin hampir ke penghujung bulan kehamilan, semakin banyak pula kerja-kerja pejabat yang perlu diselesaikan…. melalui hari-hari yang sama setiap hari adalah sangat tidak memberansangkan...

Jadi… untuk menghilangkan rasa bosan itu, Sheila mengalihkan perhatian kepada smocking. Hobi yang tak pernah padam cuma masa yang sangat terbatas hingga Sheila terpaksa memendam perasaan ke atas hobi yang satu ini. Tapi kali ini Sheila gagahi untuk menjahit gaun smocking buat si tuan puteri untuk majlis perkahwinan adik ipar bulan Mac tahun depan. Sebelum bersalin nak siapkan kerja-kerja menjahit sebabnya Sheila dijangka bersalin di pertengahan bulan Januari nanti. Tentunya sepanjang tempoh berpantang tu nanti sekurang-kurangnya 44 hari Sheila tak dapat nak menjahit… *sedih…*

IMG_2929

Fabrik yang Sheila gunakan adalah 100% Japanese cotton berbunga tabur kecil, beli di Nagoya. Sheila mengadaptasi daripada majalah Australian Smocking & Embroidery keluaran # . Masih berbaki sulaman bunga ros bullion di pinggir bawah sulaman smocking ni. Jumlah baris 22 kesemuanya (half space) dan Sheila masa kira-kira seminggu untuk menyiapkan bahagian smocking… seminggu ni dikira Sheila menyulam sambil-sambil je, tak beria-ia mengadap…. sekadar menjahit ketika waktu senggang je…

Ok.. nak sambung menyulam bunga ros bullion… nanti Sheila update lagi ye… stay tune

2 Oct 2011

Smocking | Miss Amni

Assalammualaikum…
Lama tak buat posting tentang smocking dress ni. Sebenarnya dah lama Sheila siapkan smocking panel untuk dress ni cumanya baru-baru ni je Sheila sempat siapkan… Pattern ni diadaptasikan daripada majalah AS&E Issue 58 – Miss Daisy. Bezanya untuk dress ni Sheila tak menyulam bunga kecil sebab Sheila lebih suka ianya simple begitu.
123IMG_2363-crop
  123IMG_2365

Fabric yang digunakan adalah 100% cotton dan sebenarnya Sheila suka sangat dengan design bunga kecil-kecil tu. Dress ni Sheila buatkan untuk Amni… suka benar dia bila dapat dress kembang-kembang cam princess katanya. Ada 3 pasang lagi yang nak dicantum, pun untuk cik Amni juga… Untuk cik Adibah, nak buatkan dia tops aje sebab Adibah tu lebih suka pakai seluar panjang daripada dress ni…

Hingga kita jumpa lagi, terima kasih kerana sudi membaca tulisan Sheila ni dan nikmati hujung minggu anda dengan ceria…

8 Jul 2011

Proses Menjahit Gaun Smocking - Yoke

Bagi yang baru berjinak-jinak dalam dunia smocking ni mungkin masih keliru dengan proses dan istilah-istilah yang digunakan dalam pembuatan sepasang gaun smocking. Macam Sheila mula-mula menceburkan diri dalam dunia smocking di pun… banyak yang Sheila tak tahu dan kurang faham.

Sheila tak akan masukkan terma atau istilah yang digunakan tetapi lebih kepada proses yang perlu dilalui.

Peringatan : Lain orang lain caranya dan yang Sheila kongsikan di sini adalah mengikut apa yang Sheila selesa buat.

Langkah 1 | Pilihan patten / design gaun smocking nak dibuat, samada bishop atau yoke. Sheila biasanya akan merujuk kepada majalah Australian Smocking & Embroidery. 


Langkah 2 | Pilih fabrik yang hendak digunakan. Sheila hanya menggunakan kain kapas 100% sebab selesa dan tak panas.


Langkah 3 | Gunting fabrik mengikut ukuran bahagian yang akan dijahit smocking sahaja dan yang selebihnya simpan sementara. <--- Sheila memilih pattern yoke.


Langkah 4 | Seterusnya kedutkan panel yang dah digunting tadi mengikut corak yang dipilih. Proses kedutan (pleating) boleh dilakukan secara manual atau menggunakan mesin pleating (pleater).


Langkah 5 | Pilih benang yang bersesuai dengan warna fabrik. Biasanya Sheila menggunakan benang DMC…


Langkah 6 | Sheila biasanya akan mula menjahit dari tengah… jadi, cari titik tengah terlebih dahulu – tandakan. Dengan meninggalkan basi 1/2” di kiri dan kanan, bahagikan kedutan secara seimbang. Mulakan dari tengah…


Langkah 7 | Bermulalah proses menjahit corak di kedutan tadi… ianya adalah 100% jahitan tangan, tiada sebarang penggunaan mesin.


Langkah 8 | Bila dah siap smock… baru potong semua bahagian yang diperlukan untuk menjadikan sepasang gaun smocking yang cantik…


Langkah 9 | Cantum semua bahagian.


Langkah 10 | Jahit sembat dan gosok…


Sedia untuk dipakai…

*** Gambar akan disertakan kemudian ***

6 Feb 2011

Silent Sunday | Smocking (wip)

 

P1010249

15 Oct 2010

{Smocking} Smocked Bishop Dress

Assalammualaikum,

Dah lama betul Sheila bercuti dari dunia smocking, sibuk dengan anak-anak je sekarang ditambah pula permintaan untuk menyulam tak menang tangan, tu yang menyepi tu ….

Ni di kira acara pemanas badan untuk acara berasap (smocking) le… mana-mana yang baru berjinak-jinak dalam dunia smocking, sesungguhnya sheila pernah menjadi “smocker” [smocker bukan perokok ye kawan-kawan…] tegar suatu waktu dahulu . Tapi itu kisah lalu, kini….  Sheila bercuti dari menjadi smocker sebab nak tumpukan perhatian pada anak-anak… 


Sekarang ni kira-kiranya Sheila nak mulakan balik le aktiviti ni…. untuk itu jom kita cuci mata dengan kecantikan baju smocking ni… Sheila akan mulakan dengan koleksi smocked bishop… bagi yang baru berjinak-jinak dalam dunia smocking, boleh mula dengan pattern ni. Mudah dan cepat siap…


http://littlesunshinecorner.com/category_55/Smocked-Dresses.htm

http://farm5.static.flickr.com/4140/4784681424_657c59e5bf_b.jpg

http://kateandclaire.com/images/momnmemintcloseup.jpg

Ini sebahagian sahaja… kalau nak tengok yang lain-lain tu, boleh tengok di sini, ada macam-macam pattern yang comel-comel belaka… cantik tak? dah ready nak buat smocked bishop? Nanti kita buat sama-sama ye, Sheila nak kumpul peralatan untuk smocking dulu… pilih-pilih kain kapas, keluarkan smocking pleater… cari smocking plate…

Ok… kita jumpa di lain entri… esok hari Sabtu, masa yang sesuai untuk melawat kedai kain… ada siapa-siapa nak ikut? Sila angkat tetikus… :-)

signature_thumb[6]

23 Sep 2010

Kutu Smocking Pleaters – Siri 2

nicecraft-smockingpleaters

Keterangan produk :
Model Read Pleaters 24 rows Regular

Nota : Setiap set disertakan dengan jarum (24+4 bilah)

Kepada sesiapa yang berminat untuk menyertai group kutu smocking pleaters siri 2, Sheila akan buka group ni untuk LIMA orang sahaja. Bayaran sebulan RM165.00 (tidak termasuk kos penghantaran). HANYA UNTUK SERIUS BUYER ONLY!

Syarat-syaratnya :
1. Terbuka untuk Warganegara Malaysia sahaja.
2. Nama penuh
3. I/C No. beserta salinan
4. Contact No. (Rumah/Hand phone/Pejabat)
5. Alamat rumah
6. Alamat tempat kerja
7. Nama Penuh suami
8. Contact no suami

Emailkan butiran di atas ke nicecraftmarketing@gmail.com dengan tajuk “KUTU SMOCKING – SIRI 2”

Ok… hingga jumpa lagi… Wassalam.

signature_thumb[1]

18 Feb 2010

SMOCKING PLEATERS MILIK HUDA

Hari Selasa lepas Sheila terima panggilan daripada Huda bertanyakan smocking pleaters. Nasib baik memang ada satu stok di rumah. Jadi kami pun mengatur pertemuan di Giant Bandar Puteri untuk jumpa. Lebih kurang jam 6.15pm Sheila sampai di Giant, masa ni Huda & co dah pun sampai. Jadi tak nak ganggu Huda lama-lama, Sheila pun brief tentang penggunaan smocking pleater tu pada Huda. 




Ini le Huda yang Sheila maksudkan. Muda lagi dan dah ada anak 3+1, tengah tunggu masa untuk due next month. Tapi tak nampak macam pregnant pun, perut tak nampak. Apapun Huda, akak ucapkan selamat datang ke dunia smocking. Nanti boleh share hasil jahitan ye... Huda, akak ambil gambar ye.


Hingga jumpa lagi di lain entry...

Senyum selalu.





* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Last Tuesday I received a phone call from Huda asking for Smocking pleaters. Fortunately there's one unit extra at home. So we arranged a meeting at Giant Bandar Puteri to meet. Approximately at 6.15pm, I reached Giant, and Huda & co. already there. So I brief Huda about the Smocking pleaters.

Huda is a young mother with 3 +1 children. Her 4th baby expected to due middle of next month. To Huda, akak wish welcome the world of Smocking. Don't forget to share your smocking creations...

That's all for now. Until we meet again, 

Smile always.




Bookmark and Share

18 Dec 2009

SMOCKING {BISHOP}

Edisi cuci mata... Smocking bishop
Ni edisi lama dah ni... smocking bishop untuk Farhah.. Happy viewing.


Bahagian hadapan


Detail bahagian leher & lengan baju


Bahagian hadapan



Bahagian Belakang


Nanti Sheila cari-cari lagi... Sheila upload kemudian...



Bookmark and Share

13 Nov 2009

UPDATE : KUTU SMOCKING PLEATER

Salam...

Untuk group 1, hari Ahad Sheila buat cabutan untuk tentukan turn... kita start bulan December 2009. Pembayaran hendaklah dibuat selewat-lewatnya pada 7hb setiap bulan dan penghantaran adalah pada 2nd week Saturday... 


TUNGGUUU....


P.s : Untuk group No.2, masih ada kekosongan... cepat-cepat bagi nama....


Bookmark and Share

6 Nov 2009

UPDATE SENARAI NAMA ANAK-ANAK KUTU SMOCKING PLEATERS




Alhamdulillah, group smocking pleaters kita ni dah nak cukup korum. Next month dah boleh mula dah... Jadi di sini Sheila update senarai terkini... Kalau ada lagi yang berminat, kita boleh create 2nd group pula...


SENARAI NAMA ANAK-ANAK KUTU :
1. Dura
2. Hani
3. Arween
4. Niza
5. Dalina
6. Tisya
7. Dila
8. Roshayati


Ada yang dah bagi nama, tapi tak ada detailnya Sheila hold dulu.... Kalau ikutkan dah cukup ni.. 


 

Bookmark and Share 

6 Sep 2009

SMOCKING 101 - THE CABLE STITCH

Video tutorial untuk jahitan cable stitch.

SMOCKING 101

Video tutorial cara-cara pleat kain...

10 Aug 2008

1st Smocking Project

Ini projek smocking yang mula-mula sekali Sheila buat, Field of Flower. Masa tu anak sulung Adini berumur 5 tahun (2003), dan sejak itu mula le minat dengan aktiviti smocking ni.
Yang ni detail untuk bahagian lengan.

Manakala yang ni detail untuk bahagian dada.

3 Jun 2008

SMOCKING PROJECT

Semalam lepas kerja terus escape untuk beli fabrik. Nak buat gaun smocking untuk Adibah dan Amni. Pattern bishop ni nak buat untuk si adik, Amni...
untuk Adibah belum pilih pattern yang mana tapi guna fabrik yang sama.
Suka sangat dengan fabrik polka dot.... white and red.

6 May 2008

KIT JAHITAN SMOCKING

Kit jahitan smocking ini mengandungi :
Kain cotton siap kedut
Benang Sulam DMC
Butang
Jarum
Interface
Pola baju Buku nota panduan
Harga : RM120.00 (termasuk p&h)

5 May 2008

MY SMOCKING DRESS

Adibah menggayakan baju smocking dari era 70an, dengan gaun potongan kembang payung.

23 Apr 2008

JAHITAN HIASAN SMOCKING

* Bullion Loop * Bullion Knot * Bullion Rosebud * Bullion Rose * Cast-on Rose * Jahitan Lazy Daisy * French Knot * Kolonial Knot

JENIS-JENIS JAHITAN SMOCKING

* Outline stitch * Stem stitch * Cable stitch * Baby wave * Trellis stitch / Wave stitch * Four-cable stitch * Six-cable stitch * Alternating cable stitch * Cross-over Wave * Honeycomb stitch * Back stitch * Chain stitch * Wheat Stitch * Whipped Wheat Stitch * Van Dyke Stitch * Feather Stitch * Double Feather Stitch * Triple Feather Stitch * Slanted Feather Stitch * Closed Feather Stitch * Surface Honeycomb Stitch * Herringbone Stitch * Closed Herringbone Stitch * Ladder Stitch

Smocking

DEFINASI Smocking mengikut Kamus Dewan adalah definasi Inggeris yang memberi maksud sejenis perhiasan pada pakaian dengan mengedutkan kain (dan dimatikan kedut itu dengan jahitan). PENGENALAN
Jahitan smocking ini banyak digunakan pada gaun kanak-kanak dan juga pakaian ibu yang hamil. Sekarang seni jahitan smocking ini telah diperluaskan lagi penggunaannya. Ianya digunakan sebagai hiasan rumah, hiasan pakaian lelaki malah ianya juga digunakan untuk memperindahkan beg dan juga bakul.
"Alah membeli menang memakai", itulah istilah yang sangat sesuai digunakan kerana gaun smocking ini menggunakan fabrik yang berkualiti tinggi kerana ianya dapat digunakan betahun-tahun lamanya malah dapat diperturunkan dari satu generasi ke satu generasi yang lain. Mereka yang tahu menghargai seni jahitan ini tidak teragak-agak untuk membeli pakaian ini walaupun harganya agak mahal.

Popular Posts

Like us on Facebook