Dec 31, 2012

Oct 18, 2012

Mesin jahit tepi tudung – Brother coverstitch

Assalammualaikum,
Produk baru di Nice2Craft… mesin jahit tepi tudung keluaran Brother. Yang nak cerita hari ni mesin yang boleh jahit dua line tu.. kalau nak mesin jahit tepi halus/gedik-gedik tu nanti entri yang lain ahkak story ye…
Teringat lagi masa sheila mula terlibat dengan jahitan tudung DIY ni 3 tahun dulu… nak cari mesin jahit coverstitch ni punyalah susah. Kalau ada pun hat yang industri punya tu. Paham le kan harganya camana. Kawan Sheila beli direct dari Hong Kong pun ada sebab nak cari yang portable punya.
Sekarang dah tak susah dah.. memang dah boleh dapat kat Malaysia. Harga pun sangat mampu milik… bawah RM2K ok. Memang sangat berbaloi-baloi… Mai sheila perkenalkan mesin Brother coverstitch, yang boleh jahit 2 line….
coverstitch-2340cv

Harga cuma RM1,699.00 sahaja, murah kan… tak termasuk kos pos ye. Bukan untuk jahit tepi tudung 2 line tu je, boleh jahit bahagian leher, tepi baju t, kalau buat seluar pyjama pun cantik juga jahit dengan mesin ni. Pendek kata banyak yang boleh digunakan dengan mesin ni.
Kalau ikut kebiasaannya, kita akan jahit tepi dulu kemudian tu tindih dengan mesin jahit untuk hemming dia kan, tapi mesin ni tak payah susah-susah untuk jahit 2 kali, lipat untuk hemming kemudian jalan je terus. Kan dah jimat masa… Nak tengok contoh jahitan macam kat bawah ni…. kalau kreatif lagi macam-macam boleh jahit…

CONTOH JAHITAN
wide cover stitch
chain stitch
Narrow cover stitch
tri-cover stitch
Decorative stitch
Sangat best kan? Memang tak tidur malam le kalau dah memikirkannya… asyik teringat-ingat, terbayang-bayang, termimpi-mimpi…. jadi untuk mengelakan gejala yang lebih teruk, sheila ada ubatnya… hubungi sheila dengan segera, boleh sheila bagi penawarnya… 012 3013341 adalah kata kuncinya….

Sep 5, 2012

Jul 2, 2012

Lagi tempahan sulaman tuala

Assalammualaikum,
Selamat hari Isnin buat semua.

21 Jun 2012 Sheila update fanpage Nice Craft di facebook berkenaan tempahan tuala yang sheila terima. Maklum le musim kenduri kahwin… ramai yang nak menempah.
Sheila terima tempahan 150 helai saputangan dari Ipoh untuk disulam dengan nama pengantin. Kemudian tujuh helai tuala mandi untuk disulam dengan perkataan LUV Abah, LUV Bapak, LUV Ayah & LUV Mak… so sweet kan.
image
Jadi berikut adalah hasilnya…

tuala7
Yang 150 helai saputangan tu sheila hantar melalui khidmat poslaju… kena sampai sebelum hari Rabu 27 Jun 2012… Alhamdulillah, sempat sampai. Ingatkan dua hari, rupa-rupanya satu hari je dah sampai. Terima kasih Poslaju.
postage 2762012 
Sheila beli kotak prepaid poslaju tu dengan kos RM30.00. Berat barang sekitar 3.3kg. Ok le kan. Yang shocking pink tu nak hantar ke mentakap manakala yang kain biru tu hantar byhand ke Putrajaya. Alhamdulillah semuanya selesai mengikut perancangan.
Nak order towel, call/sms sheila. Nombor handphone 012-3013341. Nasihat sheila lebih baik sms daripada hantar email sebab kekadang email masuk spam, takut terlepas pandang nanti.
Kalau nak standard design pun boleh, kalau ada design sendiri pun boleh, hantar je gambar apa, text apa… nanti sheila buatkan.
Sehingga jumpa lagi, sekian.

Sheila Wahid,
4.32pm 2julai 2012

Jun 22, 2012

Tempahan sulam pada tuala & sapu tangan

Assalammualaikum dan salam sejahtera,

Alhamdulillah sambutan amat menggalakkan untuk tempahan sulam pada tuala dan sapu tangan sebagai hadiah atau cenderamata perkahwinan.
Sebelum ni mesin sulam sheila dua minggu tak dapat digunakan… lama sangat dah tak hantar servis, mungkin merajuk. Benang bergumpal di bahagian bobbin… dah cuba servis sendiri tapi masih lagi tak dapat berfungsi dengan baik, akhirnya hantar kedai untuk servis. Masa tu ngam-ngam je sempat siapkan 2 helai tempahan untuk majlis pertunangan, masih ada satu lagi... Ahad ni siap le, Isnin nak pos.

Work-In-Progress22June2012 
Sekarang Sheila sedang menyiapkan tempahan sapu tangan untuk satu majlis perkahwinan, total ada 150 helai, nak guna pada 30 Jun 2012. Pun kena siapkan paling lewat hari Ahad… tapi tak banyak dah. Adini banyak membantu… Adibah dan Amni pun menolong sama….

Di samping tu tempahan daripada Reez Design tidak dilupa… yang tu personalize.. nanti Sheila cerita…

Ok… hingga jumpa lagi… salam hormat daripada sheila dan selamat berhujung minggu

Jun 14, 2012

Tempahan tuala bersulam

Assalammualaikum dan selamat sejahtera,
Lama benar sheila tak update blog.. harap semua sihat le hendaknya. Sheila sibuk sejak akhir-akhir ni dengan kerja pejabat. Balik rumah sibuk dengan urusan anak-anak pula. Paling sibuk dengan baby Ammar… masih lagi bf, jadi memang sebelah malam banyak spend masa dengan Ammar.
Dalam kesibukan dengan aktiviti seharian, Alhamdulillah Sheila sempat menyiapkan tempahan towel untuk sepupu sheila yang melansungkan perkahwinan pada 2 Jun 2012 yang lalu dan tempahan daripada Aina yang melansungkan pertunangan pada tarikh yang sama. Diucapkan semoga hubungan mereka kekal abadi hingga ke syurga…
SHEILA-TEMP Sekarang tengah siapkan 150 helai tempahan towel untuk cenderahari pengantin… due 30 Jun 2012.. Selain daripada tu sheila ada tempahan baju smocking dan pleat kain untuk smocking…
ok, hingga jumpa lagi… 
Salam ceria daripada sheila…
ps : sheila dah turun berat 4kg dalam 4 minggu, nak tahu camana call sheila ye @ 012-301 3341

Apr 4, 2012

Hadiah Hari Ibu

Assalammualaikum…

Masih memikirkan hadiah untuk hari ibu? Apa kata berikan ibu anda kit jahitan “I LOVE MOM” ini.
image

Kit jahitan ini mengandungi

  • 1 laminated fabric (23" x 43") Yes its waterproof :)

  • 1 lining fabric (22" x 42")

  • 1 yellow felt (9" x 9")

  • 1 dark brown felt (6" x 7")

  • 1 red felt (4½" x 4½")

  • 1" dark brown cotton tape (48")

  • 1 brown strap

  • "I Love Mom" Template

  • Step by step instruction

    Harga : RM69.00 (tidak termasuk yuran kursus)

Jika sekiranya anda berminat, Mobile phone 012 301 3341 atau fanpage kami di www.facebook.com/nice2craft

Jan 3, 2012

Tuala Mandi & Tuala Muka Bersulam Nama

Kali ni nak tunjuk hasil sulaman tuala mandi dan tuala muka untuk di bawa ke hospital nanti. Sebelum ni asyik dok menyulam untuk pelanggan je, tapi kali ini tuan badan pun nak merasa juga… Sheila memilih warna coklat tua dan disulam dengan benang pink… mode : suka sokmo –_-
Border atas dan bawah tu sheila digitize sendiri… begitu juga dengan nama yang menggunakan font ‘Script MT Bold’.
396148_222568181156427_154153311331248_515905_985008396_n
Kalau buat untuk hantaran perkahwinan pun cantik juga kan… jadi, kalau ada yang nak order tu boleh le menghantar e-mail kepada Sheila untuk mendapatkan sebut harga….

E-mail : nice2craft@gmail.com
Sms : 012 301 3341

Panduan Menjahit Hooded Baby Towel

Assalammualaikum…
Maaf sebab lama-lama sekali baru nak update blog ni… Sheila sekarang sedang menghitung hari untuk menyambut kehadiran insan baru ke dunia. Itu yang aktiviti jahitan pun agak kurang… Sheila cuma menjahit untuk kegunaan sendiri sahaja.
Terkini, Sheila menyiapkan hooded baby towel untuk my newborn nanti. Kalau mengikut scan Insyaallah baby boy… sama-samalah kita tunggu dan lihat. Jadi sekarang ni, keperluan untuk baby kebanyakan Sheila pilih warna putih dan biru. Untuk towel serta bedding set Sheila memilih kombinasi hijau dan biru, redup aje mata memandang.
392702_221769937902918_154153311331248_512444_866747677_n
Untuk projek ni, Sheila beli bath towel yang biasa tu dan juga 1/4 meter Robert Kaufman untuk hood dan juga binding
Material :
- 100% cotton towel
- Hood & binding - Designer cotton by Robert Kaufman
- Applique - cotton
Size :
Hood : 12"x12"
Towel : 36"x36"

Untuk tutorial langkah demi langkah, boleh rujuk link berikut ye, tapi Sheila ada buat beberapa perubahan mengikut kesesuaian…

Click to Enlarge

http://sew4home.com/projects/bath-linens/630-baby-gifts-pretty-bird-hooded-towel-with-matching-washcloth