22 Nov 2011

Smocking | Work In Progress

Assalammualaikum & salam sejahtera….

Diam tak diam dah sebulan Sheila tak postkan apa-apa cerita di sini. Maaf… banyak sangat perkara yang perlu difikirkan. Tambahan sekarang ni dah masuk trimester ketiga… pergerakan amat perlahan dan terbatas sekali. Semakin hampir ke penghujung bulan kehamilan, semakin banyak pula kerja-kerja pejabat yang perlu diselesaikan…. melalui hari-hari yang sama setiap hari adalah sangat tidak memberansangkan...

Jadi… untuk menghilangkan rasa bosan itu, Sheila mengalihkan perhatian kepada smocking. Hobi yang tak pernah padam cuma masa yang sangat terbatas hingga Sheila terpaksa memendam perasaan ke atas hobi yang satu ini. Tapi kali ini Sheila gagahi untuk menjahit gaun smocking buat si tuan puteri untuk majlis perkahwinan adik ipar bulan Mac tahun depan. Sebelum bersalin nak siapkan kerja-kerja menjahit sebabnya Sheila dijangka bersalin di pertengahan bulan Januari nanti. Tentunya sepanjang tempoh berpantang tu nanti sekurang-kurangnya 44 hari Sheila tak dapat nak menjahit… *sedih…*

IMG_2929

Fabrik yang Sheila gunakan adalah 100% Japanese cotton berbunga tabur kecil, beli di Nagoya. Sheila mengadaptasi daripada majalah Australian Smocking & Embroidery keluaran # . Masih berbaki sulaman bunga ros bullion di pinggir bawah sulaman smocking ni. Jumlah baris 22 kesemuanya (half space) dan Sheila masa kira-kira seminggu untuk menyiapkan bahagian smocking… seminggu ni dikira Sheila menyulam sambil-sambil je, tak beria-ia mengadap…. sekadar menjahit ketika waktu senggang je…

Ok.. nak sambung menyulam bunga ros bullion… nanti Sheila update lagi ye… stay tune