Akademi Bekerja Di Rumah

Followers

18 Oct 2011

Uncang Kunci (Key Pouch)

Assalammualaikum,
Yang pertamanya, nak inform bahawa domain blog ni dah ditukar daripada www.roseinspiration.com kepada www.nice2craft.com…. jadi, kalau dalam link korang masih lagi ‘roseinspiration’ makanya akan keluar error page, tapi kalau korang memang menggunakan link www.nice2craft.blogspot.com tidak akan menghadapi masalah sebabnya anda akan dipindahkan ke nice2craft.com. Jadi…
Yang kedunya nak cerita tentang ‘craft swap’.

Bulan lepas Sheila join aktiviti ‘Craft Swap’ yang dibuat di group Geng Mesin Jahit (GMJ) di laman sembang Facebook. Tema yang diberi adalah pouch, tak kisah le peserta nak buat apa, asalkan kena dengan tema…. jadinya, Sheila pun menggagahkan diri untuk menjahit satu. Maklum aje le bab-bab pouch, pencil box atau apa-apa yang berkaitan bukanlah “makanan” Sheila sebabnya jarang-jarang buat… kalau gaun Smocking tu Insyaallah sebab memang dah tahu teknik.
key pouch
Tapi kalau ikutkan pengalaman kawan-kawan yang memang menjahit pouch/beg dan dalam masa yang sama menjahit baju juga, kata mereka menjahit pouch atau beg sebenarnya lebih rumit, sebab banyak bahagian yang perlu dicantum.
Apa-apa pun, dah terbukti bahawa kalau kita paksa diri kita untuk melakukan sesuatu yang bukan bidang kita, sebenarnya kita mampu lakukan… nak atau tidak je… kekadang tu belum buat lagi dah fikir tak boleh, memang le tak boleh. Sepatutnya cuba dulu kemudian baru tahu. Never giveup… never surrender…
Hari ni Sheila akan poskan kepada tuan punya uncang… harap beliau suka dengan pemberian daripada Sheila ni…. hingga kita jumpa lagi, salam hormat daripada Sheila…. ^_^

15 Oct 2011

Panduan Mengambil Gambar Produk Kraf

Assalammualaikum,
Knitting
Tak ada projek jahit-menjahit, bukan juga projek knitting… hanyalah sekadar cubaan demi cubaan photoshoot untuk produk jahitan bagi mendapat sudut pandang yang cantik dan sedap mata memandang… Ini salah satu daripada berpuluh gambar yang diambil… akan cuba belajar lagi teknik photoshoot yang betul serta teknik “menghidupkan” gambar yang diambil…
Setakat ini Sheila suka dengan hasil gambar yang diambil oleh Maya, Rozi, Jaja dan beberapa orang lagi crafters lain. Gambar yang dipaparkan bercerita sendiri… kagum dengan bakat dan kreativiti mereka… Harap satu hari nanti Sheila pun mampu untuk menghasilkan gambar yang menarik…
Di sini Sheila share tutorial daripada Jaja Kraf…
http://www.jajakraf.com/give-away/product-photography-tutorial.htm

14 Oct 2011

Idea Hadiah Ulangtahun Kelahiran / Perkahwinan

Assalammualaikum,
Selamat ulangtahun diucapkan kepada yang meraikan ulangtahun kelahiran atau perkahwinan atau apa sahaja acara yang diraikan. Macam Sheila jarang-jarang bagi hadiah… kalau ada ulangtahun kelahiran kami lebih suka keluar makan bersama-sama. Buat anak-anak, Sheila lebih suka menghadiahkan buku, sebab anak-anak pun memang suka membaca. Kalau untuk suami pula, pernah le bagi baju, perfume, jam… ermm… itu je pun yang senang.
Peningkan nak fikirkan tentang hadiah buat orang tersayang… kalau banyak duit rasanya boleh je hadiahkan PSP, Ipad 2, Iphone 4 untuk anak-anak tersayang…. kalau untuk isteri pula, boleh belikan gelang emas 7-8 urat ataupun rantai berlian yang gemerlapan. Buat suami, boleh juga hadiahkan kereta sport sebiji…. ada tu yang hadiahkan nombor plate kereta sempena ulangtahun… macam-macam yang boleh diberi… yang penting, sediakan fulusnya sahaja… 
Kira-kira dua tahun lepas Sheila pernah ditugaskan untuk menyulam ucapan ulangtahun kelahiran untuk mantan Perdana Menteri Malaysia berserta isteri… Alhamdulillah, hasil yang sangat cantik dan unik sekali.
TunMahathirB'day
Ianya merupakan bingkai gambar di mana gambar Tun Dr. Mahathir dan Tun Dr. Siti Hasmah dicetak di atas iron on transfer paper dan kemudiannya diseterika di atas fabrik. Seterusnya bait-bait ucapan telah disulam menggunakan mesin sulam berkomputer Janome MC350e di atas fabrik… untuk memperindahkan lagi potret tersebut, kristal Swarovski juga ditampal mengikut corak yang terdapat pada kain… Lain dari yang lain…
Walau apapun hadiah yang kita beri kepada insan-insan yang kita sayangi… apa yang penting adalah ingatan tulus ikhlas kita. Tanpa orang-orang yang kita sayang dan yang menyayangi kita, pastinya hidup yang kita lalui tidak akan ceria….
Hujung minggu ni Sheila akan sibuk dengan pelbagai acara dan yang pasti pada hari Ahad bersamaan 16 Oktober 2011 adalah hari yang dinantikan oleh Sheila dan kawan-kawan di GMJ sebab kami akan berkumpul buat pertama kalinya…. harapan Sheila agar semuanya berjalan dengan lancar. Hingga kita jumpa lagi….
Salam hormat dan salam ceria buat semua…

2 Oct 2011

Smocking | Miss Amni

Assalammualaikum…
Lama tak buat posting tentang smocking dress ni. Sebenarnya dah lama Sheila siapkan smocking panel untuk dress ni cumanya baru-baru ni je Sheila sempat siapkan… Pattern ni diadaptasikan daripada majalah AS&E Issue 58 – Miss Daisy. Bezanya untuk dress ni Sheila tak menyulam bunga kecil sebab Sheila lebih suka ianya simple begitu.
123IMG_2363-crop
  123IMG_2365

Fabric yang digunakan adalah 100% cotton dan sebenarnya Sheila suka sangat dengan design bunga kecil-kecil tu. Dress ni Sheila buatkan untuk Amni… suka benar dia bila dapat dress kembang-kembang cam princess katanya. Ada 3 pasang lagi yang nak dicantum, pun untuk cik Amni juga… Untuk cik Adibah, nak buatkan dia tops aje sebab Adibah tu lebih suka pakai seluar panjang daripada dress ni…

Hingga kita jumpa lagi, terima kasih kerana sudi membaca tulisan Sheila ni dan nikmati hujung minggu anda dengan ceria…

Popular Posts

Like us on Facebook