2 Aug 2011

Sulam Manik | Crumble + 3D

Assalammualaikum,

Ni cerita pada pertengahan bulan Julai… lambat sikit (ke lambat sangat?) baru dapat Sheila kongsikan di sini. Tertarik dengan bakat yang ada pada Umi dari Pepari Dsign, Sheila pun mendaftar nama untuk menyertai kelas sulam manik crumble ni. Hajat hati ingin meng’glamor’’kan baju raya tahun 2011 ni (mudah-mudahan…)... Maklum le design crumble ni tengah "IN" sekarang. Menjadi trend gitu... 

Kelas telah berlangsung di Precint 8, Putrajaya dan dihadiri seramai 10 orang peserta. Kebanyakan yang hadir rata-rata mengambil upah menjahit manik… Sheila??? Dulu-dulu pernah pergi belajar asas menjahit manik dengan Rozita Jaafar, kalau tak salah 3-4 tahun yang lalu. Sekarang? Sudah lupalah…

Beberapa teknik yang dipelajari pada hari tersebut antaranya peony, netting, tabur dan tali air.


 
Kelas yang sepatutnya selesai jam 5.30pm kalau mengikut jadual, tapi terlajak hingga ke 7.00pm. Leka sungguh menyulam manik sampai lupa nak balik kekdahnya. Rasanya kaedah crumble dan 3D yang Sheila belajar ni sangat sesuai untuk orang-orang yang memang dah berada dalam dunia manik, bagi Sheila terlalu advance, susah nak follow. Tapi hasilnya memang tersangat menggoda jiwa raga.

Kalau nak tengok hasil jahitan crumble ni, pergi ke Pepari Dsign, banyak design-design manik crumble yang cantik-cantik dan up-to-date.





Bookmark and Share

Cheritera Bulan Ramadhan …

Assalammualaikum & Salam sejahtera semua..
Haaa…. biasa le, bila tiba bulan Ramadhan, dah mulalah sibuk memikirkan tentang persiapan hari raya… walaupun puasanya baru je sehari. Tukang-tukang jahit sibuk menggunting dan mencantum baju tempahan pelanggan…. pengusaha biskut pula sibuk di dapur membakar berjenis-jenis biskut kegemaran…
Begitu juga dengan kita ni… sibuk nak fikir baju raya, kasut raya, langsir, dinding dan macam-macam persiapan lagi. Sheila pun sibuk juga sebenarnya…. sibuk dengan mengecat dinding blog juga memasang headboard untuk langsir blog ni. Dan inilah hasilnya setelah mendapat sentuhan daripada pakar hiasan dalaman yang superb kreatif…
Walaupun kali ini tempoh menunggu adalah agak panjang, sebab si pereka dalaman ni perlu mengendalikan beberapa kes lain, tapi rasanya penantian itu tersangatlah berbaloi. Tugas menghias Sheila serahkan bulat-bulat pada beliau dan tugasan tersebut telah dilaksanakan dengan cukup sempurna.
Of course Sheila yang bagi content yang Sheila nak dalam layout yang baru ni… cumanya skema warna tu asalnya warna peberet… biru, pink dan putih. Walaubagaimanapun, cik Interior Designer ni dah selalu sangat menggunakan warna-warna tersebut, bosan agaknya….  jadinya beliau mencadangkan warna-warna yang lain… Sheila cakap, “ok…. go ahead dear”, sebab pada Sheila biarlah orang yang pakar dalam bidang ni yang menentukannya ye tak….
Dan… inilah hasilnya Sheila persembahkan di sini… memang kena dengan jiwa dan ragaku yang klasik dan romatik ini >_<… Terima kasih Jiji
nicecraftbysw
Apa pendapat anda… lawa tak???  
p/s : Sila-silalah copy badge Nice Craft… code semua dah ada kat situ. Ada dua, pilih salah satu yang berkenan di hati, ambil dua-dua lagi le Sheila sangat berbesar hati… cantik jika digantung di dinding blog masing-masing..
image
p/s/s : Selamat berpuasa esok hari… semoga Allah mempermudahkan segala urusan.