15 Feb 2011

Sew-along | RBB – Pilihan Fabrik * Part 1

Assalammualaikum…

Untuk projek sew-along ni, time line dia agak panjang juga le… jadi 1-14 Feb sepatutnya digunakan untuk mengumpul bahan dan peralatan yang akan digunakan dalam projek ni… kalau nak buat cecepat pun boleh juga, malah ada yang dah siap…. Sheila??? Baik kita ikut jadual….

Sewalong

Ni le fabrik yang telah menawan hati para juri >_<, tak… sebenarnya bab nak pilih fabrik ni pening juga sebab kain kat dalam simpanan banyak sangat pilihan sampai tak tahu nak guna yang mana satu… last-last terbabas juga sehari dari time line… akhirnya Sheila pilih kombinasi fabrik di atas… sedap je mata memandang… Kan? kan?… sila setuju ye…

Next, potong kain mengikut ukuran/acuan yang telah ditetapkan dan disertakan…

Body Bag :
2x exterior fabric
2x lining fabric
2x fusible fleece
2x fusible interfacing

Tapak :
2x contrast fabric
1x fusible fleece
1x fusible interfacing

Juga :
2x bias-cut strips
of contrast fabrics - 86 x 10cm for the side top edge trim and handles
2x bias-cut strips of contrast fabrics - 29 x 10cm for the centre top edge trim
1x strip of contrast fabrics - 30 x 6cm for the button loop

Ok… nantikan perkembangan selanjutnya daripada Sheila…

p/s : RBB ---> Revesible Bucket Bag

image

Sew-along | Revesible Bucket Bag

Assalammualaikum…

image Nampak button ni??? Itu tandanya Sheila dah join MyBotang sew-along…. Kali ni berani nak join sebab timeline dia lama…. so bagi sheila yang macam siput sedut ni kira ok le….

Untuk perincian lanjut… silalah ke blog MyBotang
Paten boleh ambil di Sew.Mama.Sew

Time line nya adalah seperti berikut :

- 1 - 14 Feb (2 week)  – Mengumpulkan fabrik & peralatan. (15/2/2011)
- 15 - 21 Feb (1 week) – Memotong fabrik.
- 22 - 28 Feb (1 week) – Menyediakan binding, button loop, self cover button
                                  and interfacing (steps 1-4 on the instruction page)
- 1 - 7 March (1 week) - Bag exterior & lining (steps 5-8 dalam instruction
                                  page)
- 8 - 14 March (1 week) - Binding - top edge, side top edge and handles (steps
                                   9 - 14 on the instruction page)

Kalau ada sesiapa yang berminat nak join, dipersilakan…. kalau nak tengok gambar-gambar dari peserta yang menyertai boleh le tinjau-tinjau Flickr.

psssttt : Selamat menyambut Malidur Rasul… dan selamat bercuti juga…