Followers

Sheila Wahid - Rakan Nutrisi Anda

Aug 15, 2011

Tutorial | Cara Menjahit Pinggang Getah

Assalammualaikum,

Pagi ni Sheila nak tunjukkan cara yang biasa Sheila gunakan untuk menjahit pinggang getah pada seluar atau kain baju kurung anak-anak. Sheila suka cara ni sebab mudah nak apply… Yang ni entri khas untuk kawan-kawan di GMJ Group….  dan untuk anda juga
Ni sebenarnya projek raya, Sheila menjahit seluar anak bujang.. tak nak pakai zip (sebab banyak nak kena buat), main sarung je lebih senang…

Pinggang anak ---> 26”
Saiz getah ---> 1”
Panjang getah ---> 24”



1. Lipat bahagian pinggang dengan kelebaran 1 1/2”… sematkan dengan peniti.

1-Lipat 1.5 inci


2. Tandakan 2 1/2” sebagai bukaan untuk memasukkan getah. Jahit sekeliling pinggang kain/seluar kecuali pada bahagian bukaan (antara dua tanda berikut).

2-Tandakan 2 inci sebagai bukaan


3. Dengan menggunakan safety pin yang disemat di satu hujung, susupkan getah ke dalam casing yang telah dijahit melalui bukaan 2 1/2” tadi.

3-Susupkan getah melalui bukaan


4. Susup sehingga getah bertemu kembali dan tindihkan selebar 1”. Pinkan…

4-Tindihkan 1 inci


5. Jahit pada sambungan di bahagian yang bertindih…

5-Jahit bahagian sambungan

6. Setelah itu jahit bahagian bukaan tadi.

6-Jahit bukaan


7. Akhir sekali, jahit sekali lagi di atas getah supaya kedudukan getah akan sentiasa berada di tempatnya… pastikan semasa menjahit getah perlu ditegangkan… Sheila menggunakan jahitan zigzag, tapi boleh juga menggunakan jahit lurus biasa.

7-Jahit atas getah


Tadaaa… inilah hasilnya…

8-Siap


p/s : Saya budak baru belajar… menjahit sekadar suka-suka. Kalau ada tukang-tukang jahit pro yang membaca tutorial ni (ada ke Sheila oii?), sorry ye… teknik Sheila ni mungkin boleh kata teknik sesuka hati je ni…

6 komentar:

Fizan Wan Pani said...

wawa...lagi details... cun sangat! erm, adakah tema raya tahun ini adalah kelabu?? sama la pulak kite...

Tyha said...

best....i follow....;) tyha

Sheila Wahid said...

Ni jahit orang 'rajin' ni...

Fizan - Ya, itulah tema raya tahun ni.. hasil belian kain tahun lepas (setahun juga memeram kain)

Aku Ibu Muda said...

Suka jahit guna cara kt epal...tambah kepingan kain...hehe..tp kalo baju anak2, buat gini je :)

Sheila Wahid said...

Ya... untuk anak-anak mmg guna cara ni, tapi kalau untuk yg kita mak-mak ni nak kena proper sikit kan...

iQQa coLLecTion said...

IQA NAK COPY GAK TUTORIAL NI BOLE..NAK BUAT KOOLEKSI..ADA MASA NAK TRY.. :) FOLLOW IQQA..JGN LUPA.. MCM² ADA.. :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts