2 Aug 2011

Sulam Manik | Crumble + 3D

Assalammualaikum,

Ni cerita pada pertengahan bulan Julai… lambat sikit (ke lambat sangat?) baru dapat Sheila kongsikan di sini. Tertarik dengan bakat yang ada pada Umi dari Pepari Dsign, Sheila pun mendaftar nama untuk menyertai kelas sulam manik crumble ni. Hajat hati ingin meng’glamor’’kan baju raya tahun 2011 ni (mudah-mudahan…)... Maklum le design crumble ni tengah "IN" sekarang. Menjadi trend gitu... 

Kelas telah berlangsung di Precint 8, Putrajaya dan dihadiri seramai 10 orang peserta. Kebanyakan yang hadir rata-rata mengambil upah menjahit manik… Sheila??? Dulu-dulu pernah pergi belajar asas menjahit manik dengan Rozita Jaafar, kalau tak salah 3-4 tahun yang lalu. Sekarang? Sudah lupalah…

Beberapa teknik yang dipelajari pada hari tersebut antaranya peony, netting, tabur dan tali air.


 
Kelas yang sepatutnya selesai jam 5.30pm kalau mengikut jadual, tapi terlajak hingga ke 7.00pm. Leka sungguh menyulam manik sampai lupa nak balik kekdahnya. Rasanya kaedah crumble dan 3D yang Sheila belajar ni sangat sesuai untuk orang-orang yang memang dah berada dalam dunia manik, bagi Sheila terlalu advance, susah nak follow. Tapi hasilnya memang tersangat menggoda jiwa raga.

Kalau nak tengok hasil jahitan crumble ni, pergi ke Pepari Dsign, banyak design-design manik crumble yang cantik-cantik dan up-to-date.





Bookmark and Share

0 comments:

Post a Comment