7 Oct 2010

Stitch Coverter ke Janome MC300e/MC350

Assalammualaikum…

Kalau sebelum ni Sheila dah terangkan macamana nak convert embroidery design menggunakan Pulse Ambassador, sekarang ni Sheila nak tunjukkan pula camana nak save file tu dalam pc card.

Apa yang diperlukan ialah card reader & pc card.

foto ambil dari carian google

image Mula-mula create satu folder yang diberi nama EmbF5. Mesti kena bagi nama ni dan tak boleh bagi nama lain dah ye…

Lepas dah bagi nama tu, boleh le create sub-folder mengikut kategori yang kita dah tetapkan. Dah tu copy le file-file emboridery tadi tu ke dalam sub-sub folder…

Jadi dah boleh dah guna ke mesin sulam Janome MC300e tu. Bagi yang menggunakan mesin sulam Janome siri MC350e dan ke atas (MC11000, MB-4) dah boleh copy terus masuk thumbdrive…. tapi masih juga kena create folder EmbF5 ni ye.

SHEILA WAHID : Tutorial ni Sheila buat khasnya untuk sorang kakak yang call Sheila tempohari bertanya camana nak copy file masuk dalam pc card, dan amnya kepada semua pengunjung blog Sheila ni. Maaf Sheila dah terlupa nama akak tu… kalau-kalau le kakak tu ada membaca posting ni, Sheila harap kalau akak masih mempunyai masalah, jangan malu-malu untuk menghubungi Sheila semula ye.

Harap dapat manfaat bersama.

p/s : ampunkan le kalau posting yang ni bercampur-campur bahasanya sebab susah betul nak fikirkan termnya dalam bahasa Melayu…

signature_thumb[6]

Marsya Damia {SewCute}

Assalammualaikum…

Ingat lagi tak projek rahsia yang Sheila buat tempohari??? Model sebenar dah pun memiliki quilt ni… nasib baik modelnya suka…











nak tengok…..?? :-)











Kali ni saja nak dera suruh orang scroll pulak…















tengok betul tak Sheila cakap dia suka…. :-))

Ini le modelnya… Marsya Damia… nama diberi sejak dari dalam kandungan lagi… cerita selanjutnya, sila le terjah ke blog jurra-sewcute

SHEILA WAHID : Buat mak marsya, hanya bingkisan kecil dari tanah semenanjung… semoga persahabatan kita kekal dunia akhirat…

signature_thumb[6]

Stitch Coverter Free Software – Part 2

Assalammualaikum….

Ok, kita sambung lagi ye. Kalau dah install software tu ke laptop/pc sepatutnya iconnya dah ada di desktop. Tak sure yang mana satu??

pulse1
Nampak tak yang ada dalam bulatan tu… kemudian double klik pada icon dan satu window baru akan terbuka seperti berikut :-

pa1 Kemudian buka file embroidery yang kita nak, {file –> open} dan akan keluar paparan seterusnya

image 
Bila dah buka file yang kita perlukan, kena tukar file name mengikut bahasa mesin kita tu {file –> file name (bagi nama..) –> save as type –> (pilih model  mesin)}

image cats-crop
dan ianya selesai… jadi memang boleh convert pergi ke mana-mana model mesin pun…

Nota : Pulse Ambassador ni boleh save as dan view sahaja. Tak boleh nak edit apa-apa ye. Jangan ada yang salah faham pulak.

Untuk pengguna mesin Janome MC300e, nanti Sheila tunjukkan macamana nak save ke dalam pc card tu ye.. tungguu….

signature