Oct 15, 2010

{Smocking} Smocked Bishop Dress

Assalammualaikum,

Dah lama betul Sheila bercuti dari dunia smocking, sibuk dengan anak-anak je sekarang ditambah pula permintaan untuk menyulam tak menang tangan, tu yang menyepi tu ….

Ni di kira acara pemanas badan untuk acara berasap (smocking) le… mana-mana yang baru berjinak-jinak dalam dunia smocking, sesungguhnya sheila pernah menjadi “smocker” [smocker bukan perokok ye kawan-kawan…] tegar suatu waktu dahulu . Tapi itu kisah lalu, kini….  Sheila bercuti dari menjadi smocker sebab nak tumpukan perhatian pada anak-anak… 


Sekarang ni kira-kiranya Sheila nak mulakan balik le aktiviti ni…. untuk itu jom kita cuci mata dengan kecantikan baju smocking ni… Sheila akan mulakan dengan koleksi smocked bishop… bagi yang baru berjinak-jinak dalam dunia smocking, boleh mula dengan pattern ni. Mudah dan cepat siap…


http://littlesunshinecorner.com/category_55/Smocked-Dresses.htm

http://farm5.static.flickr.com/4140/4784681424_657c59e5bf_b.jpg

http://kateandclaire.com/images/momnmemintcloseup.jpg

Ini sebahagian sahaja… kalau nak tengok yang lain-lain tu, boleh tengok di sini, ada macam-macam pattern yang comel-comel belaka… cantik tak? dah ready nak buat smocked bishop? Nanti kita buat sama-sama ye, Sheila nak kumpul peralatan untuk smocking dulu… pilih-pilih kain kapas, keluarkan smocking pleater… cari smocking plate…

Ok… kita jumpa di lain entri… esok hari Sabtu, masa yang sesuai untuk melawat kedai kain… ada siapa-siapa nak ikut? Sila angkat tetikus… :-)

signature_thumb[6]

Oct 12, 2010

Promosi Kraf Tekstil 2010

Oleh: Zurina bt Hamzah
Bahagian Pasaran & Promosi

11 Oktober 2010 – Kraftangan Malaysia akan mengadakan Promosi Kraf Tekstil 2010 di Kompleks Kraf Kuala Lumpur. Promosi ini berlangsung selama 13 hari bermula dari 13 hingga 25 Oktober 2010, 10.00 pagi hingga 8.00 malam ( Ahad hingga Isnin ) dan 10.00 pagi hingga 10.00 malam ( Jumaat dan Sabtu ). Seramai lebih kurang 120 orang usahawan dari seluruh Malaysia terlibat dalam jualan kraf tekstil termasuk Sabah dan Sarawak.

Sebanyak 12 jenis demonstrasi kraf tekstil turut diketengahkan di antaranya demonstrasi Tenunan Limar, Tenunan Mugah, Tenunan Pua dan sebagainya. Bicara Warisan Bersama Adiguru dan Tokoh Kraf Negara juga turut diadakan. Selain itu, aktiviti-aktiviti sampingan yang turut diadakan adalah Peragaan Fesyen, Demonstrasi Masakan Kuih Tradisional, Persembahan Kesenian dan Lawatan Berpandu.

Orang ramai dijemput hadir.

Sumber : http://www.kraftangan.gov.my

signature_thumb[6]

Oct 8, 2010

Dearest Birthday Girl

 

Buat sahabatku Mazura Othman… Selamat menyambut hari lahir yang ke 21 :-) Semoga harimu lebih ceria disamping orang-orang yang menyayangimu. Aku sentiasa mendoakan kesejahteraan dan kejayaan dalam segala impian yang kau impikan.

p/s : kami dipertemukan kerana minat yang sama dalam dunia jahitan. Walaupun jarak memisahkan, tapi kami telah buktikan bahawa semua itu bukan halangan untuk kami menjadi sahabat baik…

signature_thumb[6]

Oct 7, 2010

Stitch Coverter ke Janome MC300e/MC350

Assalammualaikum…

Kalau sebelum ni Sheila dah terangkan macamana nak convert embroidery design menggunakan Pulse Ambassador, sekarang ni Sheila nak tunjukkan pula camana nak save file tu dalam pc card.

Apa yang diperlukan ialah card reader & pc card.

foto ambil dari carian google

image Mula-mula create satu folder yang diberi nama EmbF5. Mesti kena bagi nama ni dan tak boleh bagi nama lain dah ye…

Lepas dah bagi nama tu, boleh le create sub-folder mengikut kategori yang kita dah tetapkan. Dah tu copy le file-file emboridery tadi tu ke dalam sub-sub folder…

Jadi dah boleh dah guna ke mesin sulam Janome MC300e tu. Bagi yang menggunakan mesin sulam Janome siri MC350e dan ke atas (MC11000, MB-4) dah boleh copy terus masuk thumbdrive…. tapi masih juga kena create folder EmbF5 ni ye.

SHEILA WAHID : Tutorial ni Sheila buat khasnya untuk sorang kakak yang call Sheila tempohari bertanya camana nak copy file masuk dalam pc card, dan amnya kepada semua pengunjung blog Sheila ni. Maaf Sheila dah terlupa nama akak tu… kalau-kalau le kakak tu ada membaca posting ni, Sheila harap kalau akak masih mempunyai masalah, jangan malu-malu untuk menghubungi Sheila semula ye.

Harap dapat manfaat bersama.

p/s : ampunkan le kalau posting yang ni bercampur-campur bahasanya sebab susah betul nak fikirkan termnya dalam bahasa Melayu…

signature_thumb[6]

Marsya Damia {SewCute}

Assalammualaikum…

Ingat lagi tak projek rahsia yang Sheila buat tempohari??? Model sebenar dah pun memiliki quilt ni… nasib baik modelnya suka…











nak tengok…..?? :-)











Kali ni saja nak dera suruh orang scroll pulak…















tengok betul tak Sheila cakap dia suka…. :-))

Ini le modelnya… Marsya Damia… nama diberi sejak dari dalam kandungan lagi… cerita selanjutnya, sila le terjah ke blog jurra-sewcute

SHEILA WAHID : Buat mak marsya, hanya bingkisan kecil dari tanah semenanjung… semoga persahabatan kita kekal dunia akhirat…

signature_thumb[6]

Stitch Coverter Free Software – Part 2

Assalammualaikum….

Ok, kita sambung lagi ye. Kalau dah install software tu ke laptop/pc sepatutnya iconnya dah ada di desktop. Tak sure yang mana satu??

pulse1
Nampak tak yang ada dalam bulatan tu… kemudian double klik pada icon dan satu window baru akan terbuka seperti berikut :-

pa1 Kemudian buka file embroidery yang kita nak, {file –> open} dan akan keluar paparan seterusnya

image 
Bila dah buka file yang kita perlukan, kena tukar file name mengikut bahasa mesin kita tu {file –> file name (bagi nama..) –> save as type –> (pilih model  mesin)}

image cats-crop
dan ianya selesai… jadi memang boleh convert pergi ke mana-mana model mesin pun…

Nota : Pulse Ambassador ni boleh save as dan view sahaja. Tak boleh nak edit apa-apa ye. Jangan ada yang salah faham pulak.

Untuk pengguna mesin Janome MC300e, nanti Sheila tunjukkan macamana nak save ke dalam pc card tu ye.. tungguu….

signature

Oct 6, 2010

Janome Hello Kitty

Haa… amacam tergoda tak tengok mesin-mesin jahit Hello Kitty ni.. hihihi…  image

imageimageimage

image : ihsan mr google

Ada tak sapa-sapa yang boleh tolong Sheila belikan salah satu mesin ni??? Sheila berkenan sangat dengan yang biru tu…   Ingat nak kirim kalau ada yang boleh tolong belikan…

SHEILA WAHID : Kan bagus kalau Mostwell boleh bawa masuk mesin jahit ni seketul dua kan…

signature_thumb[1]_thumb[1]

Software Update

Assalammualaikum…

Entri ini Sheila tujukan buat sesiapa yang ada software digitizer Pro/MB V3.0D/J/K/M/N boleh update kepada Digitizer Pro/MB Versi 3.0P

New Features:

  • Extra Turkish and Polish characters for 3 alphabets (Block1, Microblock and Script1)
Improvements:
  • Modifies embroidery area of the Giga hoop to show the maximum and recommended embroidery areas

And resolves minor issues from previous version

Download instructions

The download file is large and has been divided into 4 parts to allow for easier downloading. It is extremely important that you read and understand the download and installation instructions before proceeding.
Click here for installation instructions


Selanjutnya pergi ke link ini dan ikut arahan-arahan yang telah ditetapkan ye

Selamat mencuba…

signature

Oct 3, 2010

Abang Posmen… Tungguuu…

Alahai… tak sempat nak ambil gambaq dengan abang posmen. Penting tu… sebab…. abang posmen tu yang bawakkan hadiah giveaway yang dihantar nuuuunnnn jauh dari utagha, Aloq Staq.. Kalau tak dak abang posmen tu… tak sampai laa jawabnya… tq abang posmen.

Ingat tak tentang peraduan giveaway yang Sheila sertai… Crafty Anique dah mengumumkan pemenangnya. Alhamdulillah Sheila menang. Rasanya ini le giveaway pertama yang Sheila menang. Seronok…

Hadiahnya dah selamat sampai ke pangkuan… Cantikkkk…. Terima kasih tak terhingga atas hadiah yang diberi ye tuan tanah

Ini le hadiah yang Sheila menang… sukerrr

image

image