19 Jun 2010

Seni Patchwork : Sarung Kusyen Tulip (17 Jun 2010)

Sekali lagi Nice Craft Marketing menyempurnakan satu amanah iaitu berkongsi ilmu dengan wanita-wanita terpilih untuk mempelajari seni patchwork - sarung kusyen tulip yang bertempat di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Peserta yang hadir adalah seramai 25 orang, Alhamdulillah.

Di dalam bengkel ini setiap peserta diberikan bahan dan juga nota jahitan. Setiap peserta diperkenalkan dengan peralatan-peralatan asas yang digunakan untuk jahitan patchwork seperti roller cutter, cutting mat dan juga patchwork ruler. Teknik patchwork yang digunakan adalah paper piecing. Peserta diajar cara mencantum dan juga cara quilting.



Dan pada hari tersebut, Sheila dibantu oleh NinoZ dari cangkirbiru.blogspot.com. Terima kasih diucapkan.

Sehingga jumpa lagi di lain entri... selamat berhujung minggu dan ceria-ceria selalu.



Bookmark and Share

11 Jun 2010

wip - sarung kusyen tulip

Akhirnya mood menjahit datang juga. Lama dah rasanya terperam dan terperuk segala projek-projek yang sepatutnya dah lama disiapkan. Terkini, sheila sedang menyiapkan satu set sarung kusyen tulip. Teknik yang digunakan untuk patchwork ni adalah teknik paper piecing. 

Sheila sedang dalam rangka untuk menyiapkan teknik langkah demi langkah cara-cara menjahit menggunakan teknik paper piecing ni. Semuanya ada 10 step untuk mendapatkan bentuk tulip ini. Tunggu ada kamera ,baru nak ambil gambar step by step. Senang je nak menjahit guna teknik paper piecing ni. once dah tahu cara dan tekniknya. Macam-macam projek/artikel jahitan yang boleh dibuat.

So ladies... hingga jumpa lagi di lain ketika, selamat menjahit.

p/s : berblog sambil tengok kickoff celebration concert dengan cik abang... WC dah mula, last wc tahun 2006, masa tu mengandungkan adibah 7 bulan... sekarang adibah dah 4 tahun... dan adibah memang minat sangat dengan bola walaupun sedar dirinya budak perempuan ..


Bookmark and Share

7 Jun 2010

catatan perjalanan - tioman (day 1)


Salam,

Inilah peta pulau Tioman... destinasi percutian yang dirancang oleh cik suami. Kami tinggal di  Berjaya Tioman Suite selama 4 hari 3 malam.  

Hari 1 (27 Mei 2010)

4.24 am - Kami memulakan perjalanan dari rumah mengambil laluan lebuhraya PLUS melalui route Puchong - Ayer Hitam - Mersing - Tanjung Gemok. 6.30 am - Tiba di hentian R&R Pagoh, berhenti untuk solat Subuh, sarapan, rehat dan memenuhkan tangki kereta. Perjalanan di teruskan dan kami tiba di exit Ayer Hitam kira-kira jam 8.10am. Dari sini, kami mengambil laluan ke Mersing, melalui Felda Nitar dan seterusnya ke Tanjong Gemok.

Kami tiba di Jeti Tanjung Gemok kira-kira jam 10.40am (seperti yang dijadualkan). Feri akan bertolak jam 11.30am dan penumpang perlu berada di jeti 1/2 jam awal. Kadar bayaran parking di jeti adalah RM10.00 sehari dan kadar feri ada RM70.00 untuk dewasa dan RM60.00 untuk kanak-kanak (pergi-balik). Bagi kanak-kanak di bawah umur 2 tahun, ianya adalah PERCUMA. Di sini juga kami perlu membayar yuran untuk taman laut. 


 Kami selamat mendarat di Jeti Kg. Tekek jam 1.50pm.... Alhamdulillah. Dari jeti Kg. Tekek, pengangkutan dari Berjaya Resort telah sedia menanti kedatangan kami.... kami di bawa ke resort untuk proses check in...




.... bersambung...




Bookmark and Share

5 Jun 2010

kameraku rosak...

salam,


kamera lama sheila canon powershot sx110 is dah kena air masa pergi bercuti minggu lepas. kalau nak hantar repair tak tahu berapa lama baru boleh siap... so, sementara nak membaikpulih kamera ni, sheila survey untuk kamera baru... yang ni nanti boleh bagi adini (kalau boleh dibetulkan).





hajat hati menggunung tinggi.. kalau boleh nak beli kamera model ni..... --->

tapi menengokkan harganya dan juga kegunaan sheila yang hanya nak ambil gambar sebagai hobi sahaja, rasanya lupakan aje niat nak beli kamera ni. lagipun saiznya yang besar dan macam susah aje nak handle..



akhirnya terbekenan pulak dengan canon powershot sx20 is. fungsi-fungsi memang best...dah tu kalau dapat, nak le beli sekali dengan speedlight dia... lengkap dah rasanya.








sheila ni bukan le jurugambar profesional... cuma amatur sahaja. kamera pun yang amatur juga le. cita-cita untuk dslr tu memang ada tapi bila fikir-fikir balik, tak perlu. tapi kalau ada orang nak bagi hadiah, sheila terima dengan tangan terbuka...
 

hingga jumpa lagi, selamat bercuti....



Bookmark and Share

2 Jun 2010

semoga rohnya aman di sana [al-fatihah]

Salam,


Hari ni [read : Rabu], Sheila mendapat berita yang amat menyedihkan, Mak Teh telah kembali ke Rahmatullah setelah beberapa bulan berjuang melawan penyakit hati yang dihidapi. Pada 12hb Mei, mak teh dah menjalankan minor operation untuk membuang bahagian hati yang rosak di hospital selayang, dan telah dibenarkan keluar pada keesokan harinya... pada 31 Mei, mak teh sekali lagi dimasukkan ke hospital manjung selepas kesihatannya kembali merosot... doktor mendapati terdapat asid di dalam darah (akibat kegagalan hati untuk berfungsi) dan buah pinggang juga tidak dapat menjalankan tugas dengan sempurna. 

Mak teh adalah isteri kepada pak teh - Ohyanuddin bin Haji Ramly (adik arwah bapak). Meninggalkan 3 orang cahayamata iaitu No, Kikin dan Nana. Walaupun bukan darah daging dengan Sheila, tapi hubungan kami akrab, sangat tak berkira dan antara orang yang ceria semasa hayatnya.

Mak teh semasa hayatnya bekerja sebagai seorang jururawat di hospital sri manjung, perak. Banyak sangat jasa yang telah ditaburkan buat keluarga Sheila, contohnya semasa arwah bapak masih hidup.. semasa mak nak buat operation breast cancer, mak teh yang menguruskan segala-galanya... hinggakan kami tak perlu mengeluarkan sesen pun perbelanjaan untuk pembedahan mak. 

p/s : Buat Pak Teh dan adik-adik (No, Kikin dan Nana), kak yong ucapkan takziah, semoga roh arwah mendapat tempat yang terbaik di sisi Allah. Kak yong terkilan dan sedih sangat kerana tak dapat nak bercakap dan berjumpa mak teh buat kali terakhir. Petang tadi (read : selasa) kak yong call tapi masa tu cuma dapat bercakap dengan cik ina... ingatkan sempat untuk jumpa hujung minggu ni, tapi kita hanya merancang, Allah jua yang menentukan segala-galanya.



 
Bookmark and Share