7 Nov 2009

YANG MANA SATU...???? Part 2

APAKAH LANGKAH-LANGKAH YANG PERLU DI AMBIL?

YANG MANA SATU...???? Part 1   <--- Klik di sini


Step 1 :
Image : www.sewingmachines.com.au

 Lakukan survey tentang mesin-mesin jahit ni... Mesin-mesin jahit ni didatangkan dengan pelbagai features seperti -
a) Bilangan corak jahitan
b) Bilangan jarum yang boleh digunakan
c) Threader
d) Button holer
e) Tapak-tapak tambahan



Step 2 :

Tentukan jenis-jenis fabrik yang kita banyak gunakan semasa menjahit. Jenis kain Denim dan Jeans perlukan mesin jahit yang lebih stabil jika dibandingkan dengan cotton, sutera dan jersey yang boleh menggunakan mesin yang lebih ringan dan murah.

image : www.queenbeecrafts.com




Step 3 :
Jika kita perlu menyimpan mesin jahit selepas setiap kali penggunaan, kita perlukan sebuah mesin jahit yang mudah, ringan dan kurang accessories...

 Step 4 :
Tentukan bajet dan mesin yang sesuai dengan bajet kita... Jika sekiranya kita inginkan model yang lebih baik atau dengan features tambahan dengan bajet yang sedikit, boleh juga mempertimbangkan untuk membeli mesin jahit terpakai sahaja....
 
Step 5 :
Test drive (bukan kereta je ada test drive... mesin pun ada juga tau) mesin jahit yang kita pilih. Pastikan pedal pemijak tu selesa dan pengendalian yang mudah.




Tips : Untuk mendapatkan kefahaman yang lebih berkaitan dengan penggunaan fungdi mesin jahit yang dipilih, anda dinasihatkan supaya mengikuti kelas jahitan yang dianjurkan.
Step 6 :
Baca manual masin jahit yang dibeli sebelum mula menjahit... berkenalan dengan mesin jahit baru...




Bersambung lagi...

 
Bookmark and Share

YANG MANA SATU...???? Part 1

TIPS BAGAIMANA MEMILIH MESIN JAHIT - BAHAGIAN 1???




Di sini Sheila nak share pandangan peribadi Sheila perihal pemilihan mesin jahit yang sesuai dengan kita... Tiada kena mengena dengan yang hidup atau yang dah tiada... mungkin orang lain mempunyai pandangan yang berbeza dengan Sheila... ini sekadar pandangan dan juga testimoni diri sendiri le kiranya... Entri kali ini juga bagi menjawap pertanyaan Yatie di chat bax...

Setiap jenis mesin jahit yang ada di pasaran mempunyai kelebihan dan keistimewaan masing-masing, tetapi tak semua sesuai dengan kita, dari segi bajet, saiz mesin serta kegunaan... Ada yang inginkan mesin sulam, mesin jahit tepi, untuk jahit langsir dan macam-macam lagi. Kepuasan adalah bergantung kepada individu itu sendiri... Ianya kadang-kadang akan mengambil masa yang sangat panjang sebelum keputusan dibuat (macam Sheila... 1 tahun)

Sebagai penanda aras sebelum kita melabur di dalam pembelian mesin jahit ni, ada beberapa perkara yang boleh difikirkan...

1. Kegunaan mesin jahit? :
    - menjahit pakaian
    - produk kraf
    - repair & alterations
    - dekorasi rumah

2. Di mana tempat kita akan menjahit? :
    - bilik jahit
    - di meja makan
    - di ruang tamu

3. Di mana nak simpan? :
    - dalam almari baju
    - almari khas
    - biar je.... senang bila-bila nak menjahit

4. Tentukan bajet dan berapa lama nak guna? :
    - 6 bulan
    - beberapa tahun
    - selama-lamanya... hingga ke anak cucu cicit semua boleh guna



5. After sales service
    - Senang nak rujuk bila ada masalah
    - Spare part


Sekiranya kita menjahit di meja makan, kita hanya perlukan sebuah mesin jahit yang mempunyai sedikit accessories atau add-ons... kalau accessoriesnya penuh satu meja... nanti ada yang kena makan bersila kat lantai lak... kalau ada anak-anak kecil pulak, kena pastikan mesin jahit tu mudah nak simpan demi keselamatan anak-anak....

Bersambung.....


 
Bookmark and Share