Dec 27, 2008

TUDUNG DiY @ BANDAR BARU BANGI PT.1

Dear all,

We had our tudung making session (tudung DIY) last X'mas @ Bandar Baru Bangi. We had 28 participants and it was so great.

I also brought some tudung DiY kit for those who don't have their material, and it sell like hot fried banana (goreng pisang panas :-)). Some of them also wanted to attend my next class. I plan to do my next class in USJ, Subang Jaya. I'll update more on this later.

Photo session at the end of the class (for those who left earlier, sorry gils... no pix)

For more picture, feel free to visit my flickr.

Till then, have a nice day.

Sheila

Nov 19, 2008

New Fabby

Bought this fabby last week. Still don't have any idea with this fabby yet... I bought 1 (one) meter each. Mmm.. maybe wanna do diaper bag.

Or I also have plan to do diary cover for my eldest daughter, Adini...

Do you have any suggestion ???

Nov 13, 2008

Sewing tools brooch

This brooch is actually a gift from Pusat Latihan Epal. It's lucky me to have this brooch since it came from far away land, Austria. I wish them thank you.

Table runner in progress

This table runner suppose to finish months back. It's a combinations of patchwork and applique... Love those flowers but I think it's quite big. Next project should try smaller flowers and leaves...

Nov 9, 2008

3D Embroidery

Wanna share the collections from my embroidery machine. I have made hair clips and also you can decorate your article using this 3D embroidery designs. But sorry no pics for hair clips taken. Maybe next time....

Nov 8, 2008

SX110is

I've been thinking about buying a new digital camera for months. At 1st I tought I would like to have D-SLR but it's out of my budget, and I end up buying this DC which cost me about RM1K. Now I'm a proud owner of Canon SX110is.
Many functions but I just know the Auto functions only ;-). Wait till I explore it.

Oct 22, 2008

Embroidered Tissue Pouch

This is my latest embroidery project... Tissue pouch.
A very simple and easy project. I'm using MC11000 only.
It took me about 15 min tu finish this beautiful tissue pouch.

And this is the result....

Oct 17, 2008

Oct 8, 2008

Tagged by Jurra

I've been tag!!! By who? Jurra... Mmmmm... let's see. Macam nak jawab soalan exam rasanya...

From A to Z.....here goes:

A. Attached or single? Attached to a handsome prince named Jai

B. Best friend(s)? My beloved mom, my dear Hubby, my children, Jurra and many more...

C. Cake or pie? Pie

D. Day of choice? Holiday

E. Essential item? Handphone

F. Favorite color? Blue & pink

G. Gummy Bears or Worms? Gummy Bears

H. Hometowm? Perak

I. Favorite indulgence? Sewing, reading, shopping, travelling.

J. January or July? January... (Month of BONUSSS)

K. Kids? I have 4 kids, 3 girls and a boy. (Adini, Al-Amin, Adibah and Amni Damia)

L. Life isn't complete without? Persons to talk to ...

M. Marriage date? November 16, 1997... (11 years dah)

N. Number of brothers/sisters? 2 brothers

O. Oranges or Apples? Apples

P. Phobias? Heights

Q. Quotes? Something nice for someone special...

R. Reasons to smile? Reading other bloggers posting...

S. Season of choice? I hope I can experience Spring :-)

T. Tag 5 people: Hmmm! NinoZ, Maya, Trisya , Iena11 & Kasih_Nash.

U. Unknown fact about me? I love sharing... and helping others

V. Vegetable? Love veges

W. Worst habit? hmmm... love shopping

X. X-ray or Ultrasound? Ultrasound...

Z. Zodiac sign? Aquarius...

Sep 27, 2008

Aug 31, 2008

New AS&E Issue #84 and Jurra New Toy

Yesterday I went to Craft World, SS2 to buy pleaters for Zura. Not only pleaters, I also bought the latest issue of AS&E Issue #84.

So Jurra, sementara menunggukan cik Tijah ni sampai, share dulu gambarnya.... Tataplah puas-puas. Dah pun terbang ke sana ni... mungkin hari Jumaat ni sampai ke pangkuan pemilik baru dan ada dua hari untuk dikerjakan.... Siaplah Cik Tijah...

Read Pleaters 24 rows Regular.

Extra needle.

Read pleaters ni ada 3 siri, 24 rows regular, 24 rows MAXI dan 32 rows. Sesiapa yang berminat untuk dapatkan pleaters ni boleh contact Sheila.

Aug 30, 2008

New Member in da House

Setelah sekian lama tak update blog, hari ni baru le berkesempatan.

Sabtu lepas merupakan my 1st lecture class. Me ambil kursus PDEBM di UM. Kursus ni diadakan secara sambilan dan mengambil masa selama setahun dan kelas adalah setiap hari Sabtu, 2.30pm - 7.30pm.

Task for today...
9.00am

Pagi ni nak hantar mesin Harmony 2049 ke rumah kah Faizah di Sentosa Court, Jalan Klang Lama. Semalam kak Faizah call dan inilah servis yang Sheila berikan untuk pembeli di sekitar Lembah Kelang dan yang sewaktu dengannya... penghantaran hingga ke dalam rumah... Selepas selesai pembayaran dibuat, demo mesin akan dilakukan dan seterusnya pembeli dah boleh guna terus guna mesin tu....

Antara tapak yang datang bersama mesin Harmony 2049 ni.

Kak Faizah mencuba mesin barunya... Hati-hati kak, tercucuk jarum nanti. Harmony 2049 memulakan tugas pertama... Sebelum balik, kami dihidangkan dengan teh organik, perisa peach. Sedapp...

Task kedua,
Nak pergi belikan pleater untuk cik kakak kita yang ada kat KK tu. Nanti dari rumah kak Faizah, me akan terus ke SS2, Craft World. Nak belikan pleater 24 rows, 12 rows half space dan 12 rows full space.



Lepas tu kena pergi kelas... Lepas dah kira-kira +-x/ semua, rasanya sempat untuk sampai ke kelas just in time.

Aug 10, 2008

1st Smocking Project

Ini projek smocking yang mula-mula sekali Sheila buat, Field of Flower. Masa tu anak sulung Adini berumur 5 tahun (2003), dan sejak itu mula le minat dengan aktiviti smocking ni.
Yang ni detail untuk bahagian lengan.

Manakala yang ni detail untuk bahagian dada.

Jul 24, 2008

Kreativ Blogger Award

Terkejut... hari ni dianugerahkan Kreativ Blogger Award dari Trisya Aleesa. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada para peminat, wartawan, keluarga, tak lupa juga kepada pihak semua yang mengundi saya... (macam artis lak ;-)...

The Rules :-

1. The winner may put the logo on her blog. 2. Put a link to the person you got the award from. 3. Nominate 5 blogs. 4. Put links to the blogs. 5. Leave a message for your

This award goes to.....

NinoZ , Kasih , Maya , Gee , Cik Melati

Gathering WMC

Lama dah tak update blog... Sharing pc ni susah sikit. My pc masih belum dibetulkan lagi... Harap-harap next week dapat guna balik pc tu. Sheila upload gambar masa gathering WMC di The Legend Hotel, KL. Event ni pada 26-06-2008 (baru sekarang sempat upload). Kebanyakan yang datang tu Wanita Melayu yang berniaga online. Ada yang datang seorang dan ada juga yang datang dengan suami dan keluarga... For info acara ini adalah kali ke-2 dianjurkan oleh pihak wmc.

Jul 6, 2008

Creative-Homebiz Website

Kepada pembaca blog Nice2craft.... di sini Sheila menjemput semua pembaca untuk pergi ke website baru Sheila di sini. Baru je siap dengan bantuan Maya. Terima kasih banyak-banyak diucapkan kepada Maya. Tapi barang-barang belum penuh lagi... akan di tambah dari masa ke semasa. Check selalu ye...

Jun 23, 2008

BOOKMARK

Bookmark ni adalah special order dari Rafiqah... Very last minit tapi nasib le Rafiqah sempat buat dan melayan kerenah akak ni yang nak itu dan ini...dan hasilnya 100 pcs deluxe bookmark... dari seratus 2 dah disambar oleh orang-orang di sekeliling... maka tinggal le 98pcs sahaja...

Jun 5, 2008

Jun 3, 2008

BEG QUEEN OF NATURE

Next projek untuk patchwork, beg nature. Sepatutnya beg ni untuk projek bulan Feb., tapi tangguh-tangguh sekarang baru nak start. Harap dapat siapkan dengan cepat, boleh sambung projek lain pula.
Handle asal untuk kit jahitan beg ni besi tapi Sheila gantikan dengan handle kayu brand Clover... supaya nampak lebih natural.

SMOCKING PROJECT

Semalam lepas kerja terus escape untuk beli fabrik. Nak buat gaun smocking untuk Adibah dan Amni. Pattern bishop ni nak buat untuk si adik, Amni...
untuk Adibah belum pilih pattern yang mana tapi guna fabrik yang sama.
Suka sangat dengan fabrik polka dot.... white and red.

Jun 2, 2008

May 24, 2008

24 PROJEK BULANAN EPAL

Epal menyediakan modul pembelajaran yang dibahagikan mengikut bulanan. Dalam satu bulan ada 2 projek yang dijalankan. Selepas menghabiskan 12 projek, pihak Epal akan menyampaikan sijil kepada VIP yang layak.

May 19, 2008

KIT JAHITAN PENCIL BOX

- Harga bahan RM8.00 (siap pos).
- Nama yang hendak disulam.
- Kuantiti yang diperlukan.
- Harga produk siap : RM15.00/pc
Kaedah Bayaran
- Rosilawati binti Wahid
- Maybank2u
- No. Akaun : 1624 8704 3621
ATAU
- Mohd Jailani bin Abdul Jalil
- CIMB Bank 1238-0073282-52-3
Kaedah Pengeposan
- Pos Biasa.
- Penghantaran pos setiap hari Jumaat.
MAKLUMAT YANG DIPERLUKAN
- Nama Penuh
- Info bayaran transaksi bank
- Alamat penuh
- No. Hand Phone

May 14, 2008

IT'S PLAY TIME....:-)

Yeay... it's play time. Adibah dan Amni sibuk memunggah mainan dari dalam kotak. Siap le lepas ni Acik Zamrah (my helper) kena kemas. So far, Alhamdulillah Adibah tahu yang Amni is her little sister, tak de lah kejadian2 yang tidak diingini berlaku, kerana Adibah baru 2 tahun dan Amni cuma 9 bulan sahaja. Sheila share gambar ni untuk tatapan semua...

May 11, 2008

CARA PEMBELIAN MESIN JAHIT EPAL

Cara pembelian mesin jahit epal adalah seperti berikut :- Harga mesin RM2499.00 DISKAUN RM100.00 Booking min RM50.00, RM100.00 atau RM150.00 Cara bayaran :- - Tunai - Ansuran Aeon - Ansuran 0% interest dengan kad kredit terpilih (cth. bank yang terlibat) Maybank, Citibank, Eon Bank Cara pembayaran boleh dibuat melalui akaun berikut: Maybank : 1624 8704 3621 (Rosilawati binti Wahid) CIMB : 1238-0073282-52-3 (Mohd Jailani bin Abdul Jalil) Anda perlu sertakan butir-butir peribadi yang berikut :- - Nama penuh : - Alamat penuh : - No. k/pengenalan : - No tel / h-phone : Contoh pembayaran mesin, belian secara ansuran. - Booking : RM100.00 - Bayaran bulan pertama : RM199.00 - Bayaran bulan kedua - kelapan : RM200.00

May 9, 2008

TEMPAHAN SULAMAN

Koleksi corak untuk tempahan sulaman pada baju kurung, tudung, telekung dll. Dengan sulaman, ianya akan menaikkan lagi seri pada pakaian / artikel yang kita hasilkan.

May 8, 2008

SENI JAHITAN KREATIF

Seni Jahitan Kreatif merupakan satu kemahiran jahitan yang merangkumi banyak teknik. Ia terdiri daripada :-
* Sulaman (Embroidery)
* Seni Tampal (Applique)
* Seni Cantum (Patchwork)
* Slash Quilt
* Quilting
Tujuan Seni Jahitan Kreatif ini adalah untuk menjadikan artikel jahitan lebih cantik dan berseni. Melalui teknik-teknik ini, kita boleh menyalurkan kreativiti pada pakaian, hiasan rumah, hiasan bilik, beg, kraftangan dan sebagainya.